Gulerodsboller

Nogle gange kan jeg godt lide at eksperimentere med at bage hjemmelavede boller. Selvom de ikke smager lige som dem, man køber fra bageren, nyder jeg mine egne boller meget. Når jeg laver brød eller boller prøver jeg at gøre dem så sunde som muligt. Derfor tilføjer jeg masser af fuldkornsmel, da det indeholder langsomt optagelige kulhydrater. Fuldkornsmel bør man spise meget af, da de gør at man føler sig mæt i en længere periode, end ved hurtigt optagelige kulhydrater. De findes for eksempel i hvedemel. Derudover indeholder fuldkornsmel mange vitaminer og mineraler. Det kan være lidt forskelligt fra hver slags fuldkornsmel. Derfor foretrækker jeg at blande flere slags.

Imidlertid skal man også passe på med at bruge fuldkornsmel. Det gør dejen meget tung og bollerne bliver ikke luftige. Derfor blander vi det med hvedemel. De bliver stadigvæk lidt tungere end almindelig boller, men til gengæld er de meget mere sundere. Derfor tror jeg også at der ikke er så meget fuldkornsmel i bagerprodukter. For at gøre disse gulerodsboller luftigere, kan jeg godt lide at hæve dem i forholdsvis lang tid, efter de er formet til boller.

dsc_0374

Ingredienser

Til 8 boller

Til dejen:
 • 100 g havregryn
 • 100 g hvedemel
 • 100 g fuldkornshvedemel
 • 80 g fuldkorns rugmel
 • 1 gulerod
 • ca. 200 ml lunt vand
 • 2 spsk. yoghurt
 • 25 g gær
 • ½ tsk. salt
 • ½ tsk. sukker
 • 1 tsk. olie
Til toppen:
 • 10 g birkes
 • 1 æg

Start med at kværne havregrynene. Bland derefter de forskellige slags mel sammen i en skål. Riv guleroden og tilføj den til blandingen. Kom yoghurt, gær, salt, sukker og olie i skålen. Tilsæt vandet lidt ad gangen. (Sandsynligvis har i ikke brug for al vandet) Rør det sammen.

Ælt dejen i ca. 5 minutter. Drys dejen med lidt mel og lad det hæve i ca. 30 minutter. Del bagefter dejen i otte dele. Form dem til boller, tryk dem lidt, så de bliver let flade og stil dem på en beklædt plade. Dæk dem med et rent håndklæde. De skal hæve i ca. 20 minutter mere. Pisk ægget og pensel bollerne med det. Drys dem med birkes. Bag bollerne i ca. 15 minutter ved 180 grader.

dsc_0390

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s