Ajvar

Ajvar er en super lækker serbisk grøntsagsrelish som er meget populær i hele Sydeuropa. Den laves af grillet peberfrugt og aubergine. Den er serveres typisk til grillet hakket kød, Cevapi, frisk salat og pitabrød. Men den smager også godt med alle slags grillet kød. Derfor synes jeg det er en ‘must try’ i løbet af sommeren hvis du vil prøve noget nyt og spændende.

Oprindeligt inderholder Ajvar kun få krydderier. Derfor giver det plads til at eksperimentere med den. Jeg synes personligt den smager ret godt med oregano. Jeg anbefaler at du laver en stor portion Ajvar. Det tager nemlig lidt tid at lave og da de fleste godt kan lide den, er den ofte hurtigt væk. Ajvar kan holde op til et år og kan f.eks. være en god gaveidé.

DSC_0220

 

Ingredienser

Til 2 glas

  • 1 kg peberfrugter
  • 2 store auberginer
  • 1 løg
  • 1 hel bundt hvidløg + 2 fed hvidløg
  • Saft fra en hel citron
  • Olie
  • Chilipulver
  • Salt og peber
  • Valgtfrit: oregano

Forvarm grillen i 5-10 minutter eller evt. ovnen til 200-250 grader.

Når man bruger grillen skal grøntsagerne ikke skærs, kun vaskes. Pak 1 hel bundt hvidløg og auberginerne ind i alufolie. Grill peberfrugterne i 10-15 minutter indtil de bliver helt sorte. Læg peberfrugterne i en skål og dæk dem af husholdningsfilm. På denne måde kan skindet af peberfrugterne let trækkes af. Grill auberginer og hvidløg i 30 minutter. Husk at vende dem.

Hvis man bruger ovn grøntsagerne skal skæres i halve og bages med grill-funktionen. (peberfrugterne 10-15 minutter, auberginerne 30 minutter)

Lad peberfrugt og aubergine køle af og træk skindet ud af dem. Fjern de møre hvidløg fra det grillede bundt.

Skær løgene og hvidløgene i små tern og sautér dem i olie i en gryde. Læg de grillede grøntsager i gryden og kog dem i 20 minutter. Tilsæt salt, frisk kværnet peber, chili, oregano og citronsaft. Du kan brug evt. en stavblender til at få en bedre konsistens.

Hæld Ajvaren i steriliserede glas (vask dem og læg dem i ovnen i 15 minutter ved 100 grader)  og luk låget. Stil dem på hovedet i 10 minutter. Læg dem dernæst i en dyne indtil de bliver afkølet. På denne måde holder de sig friske i op til 1 år.

One thought on “Ajvar

  1. Pingback: Cevapi – Viktor's Food Twist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s